Friday, 21 November 2014

[Mini Novel] FLY (BAB 12)

“Diam aje kau, kenapa?”
Johanna senyum mendengar soalan Cap lantas dia menggeleng, “Diamlah, tak ada benda nak cakap.”
Cap mencebik, “Yalah kau tu! Ada problem tak pernah nak share dekat aku.”
“Kau sendiri tahu aku macam mana, dude!” Ujar Johanna lalu membetulkan letak topi di kepala, “How’s life?”
“Sucks! Parents aku tak bagi keluar rumah dah kot, kononnya sebab dah nak trial. Start cuti ni, hari-hari ada private tutor datang mengajar aku! Serabut wei! Nak lepak pun susah,” separuh merungut Cap bersuara, “Ni pun aku keluar sebab konon-konon nak buat study group dengan kau.”
“Blah! Parents kau tak bising pulak?”
Cap angkat bahu, “Parents aku tak ada, bibik aje ada. Aku kelentonglah. Macam tak biasa. Bibik tu takut sikit kalau dengan aku.”
Johanna angguk kepala, “Berhentilah jadi budak nakal, Cap!”
“Aku dah cuba kurangkan dah kenakalan aku ni. Eh, kawan kau yang hari tu, yang pakai tudung purple tu. Siapa nama dia?”
“Kenapa kau nak tahu?” Johanna yang duduk di atas buaian menjungkit kening pada Cap yang duduk di atas jongkang-jongket.
“Saja. Aku macam berminat aje dengan dia!”
Johanna buat muka, “Kau dengan dia tak sesuailah!”
“Lah, kenapa?!” Cap buat muka konon kecewa.

Saturday, 11 October 2014

[Mini Novel] FLY (BAB 11)

“Mummy, masak apa tu?” Jihanna memeluk pinggang Puan Suhana yang sedang memasak.
“Jihan punya favourite, sambal sotong,” balas Puan Suhana, mesra.
Jihanna meleraikan pelukannya lalu dia bersandar di kabinet dapur, “Makanan kegemaran kak long?”
Tangan Puan Suhana yang sedang mengacau sambal sotong di dalam kuali terhenti.
“Kak long would be glad if mummy masakkan untuk dia,” ujar Jihanna, perlahan. Takut mummy terasa.
Puan Suhana tak menjawab sebaliknya dia mencapai pinggan kecil yang ada di rak pinggan lalu sambal sotong yang di dalam kuali dicedok ke dalam pinggan tersebut, “Jihan tolong letak lauk ni ke depan.”
Jihanna hela nafas sebelum mengangguk. Pinggan di tangan Puan Suhana bertukar tangan. Jihan yang baru nak berlalu terkaku bila ternampak Johanna yang bersandar bahu pada pintu dapur, “Kak long...”
Puan Suhana berpaling ke belakang. Johanna betulkan letak sweater pada tubuhnya lalu dia mendekati water dispenser yang ada di atas kabinet dapur. Gelas yang ada di tepi water dispenser dicapai dan terus dia memenuhkan gelas itu dengan air dari mesin itu. Johanna berpaling pada Jihanna, “Jihan ada panadol?”

Wednesday, 8 October 2014

[CERPEN] JADI MILIKKU? RAYA SPECIAL

Tak Selamanya Bahagia Milik Kita
Sunyi. Kalau ada sebatang jarum jatuh atas lantai ni harus berbunyi satu rumah. Adilla dan Darwisy menunduk saja, tak berani nak angkat muka memandang aku.
"Cuba ulang mummy cakap apa tadi?"
Senyap.
"Along! Abang! Mummy cakap apa tadi?!" Aku bersuara dengan suara naik lebih satu oktaf!
"Mum... mummy syuruh minta maaf," Darwisy bersuara perlahan.
Adilla kulihat mengesat air mata lalu dengan tersekat-sekat dia bersuara sambil menghulurkan tangannya kepada Darwisy, "Ab... abang, along minta maaf syebab habisykan konplek abang."
Aku menganggukkan kepala lalu aku pandang Darwisy, "Abang?"
Darwisy kulihat mengerling sikit pada Adilla lalu menyambut tangan Adilla, "Abang pun minta maaf syebab marah ayong abisykan konplek. Lepas ni abang pwomish abang share dengan ayong."
Senyuman terus menguntum di bibirku lantas aku depangkan tangan, "Now, come to mummy!"
Serentak, mereka berdua berlari mendapatkan aku. Adilla yang memelukku di sebelah kiri menangis tersedu-sedu. Darwisy juga sama. Tadi nampak macho aje minta maaf tapi ni menangis pula, "Lepas ni, tak nak bergaduh dah tau? Mummy tak suka. Along kalau nak apa-apa dari abang, minta baik-baik. Abang pun sama. Jangan sebab makanan tu nak bergaduh. Apa-apa, kongsilah. Faham?"

Monday, 6 October 2014

[Mini Novel] FLY (BAB 10)

“Jo...” Bahu Johanna yang mengerekot digoncang perlahan, “Bangun, Jo! Dah subuh.”
Johanna diam tak berkutik. Nuha mengeluh. Liat Ya Rabbi! Bahu digoncang lagi, lebih kuat dari tadi. “Johanna, bangun...”
Johanna menggerakkan sedikit badannya lalu mata dibuka perlahan, “Nuha...”
Mata Nuha yang terasa payah nak dibuka tadi terus terbuntang luas, “Jo, seraknya suara hang!”
“Perit tekak,” balas Johanna, pendek.
“Hang demam ka?” Dahi Johanna dipegang, “Ya Allah! Panaihnya! Hang demam ni, Jo!”
Johanna sengih. Tangan Nuha dikepalanya ditepis, “Biasalah ni. Panas sikit aje. Dahlah, jom siap. Jom kejar pahala.”
Nuha mengeluh, “Hang nak tukaq topik.”
Johanna berdiri sambil tangan memegang dinding chalet. “Bukan tukar topik tapi malas nak berbahas benda tu dengan kau.”
“Hang boleh ka jalan ni? Kalau rebah macam mana?” Nuha pimpin Johanna yang nampak macam orang baru balik dari kelab malam. Terhuyung-hayang macam mabuk.
“Kalau rebah...” Johanna sengih senget lalu dia pandang Nuha, “Kaulah angkat aku!”

Friday, 3 October 2014

[Mini Novel] FLY (BAB 9)

Johanna menggaru lengan yang terasa gatal. Mesti nyamuk dah menghisap darah aku ni, getus hatinya. Kemudian dia memandang Hadi, “Head boy.”
“Apa?”
“Kenapa kau tak lepak dengan budak lain?”
“Entah. Rasa macam tak nak lepak dekat sana,” balas Hadi bersahaja.
Johanna mengangguk. Macam tu pulak, “Kalau macam tu, aku nak gerak pergi sanalah. Nak lepak dengan budak-budak tu.” Alasan aje tu! Padahal dia tidak betah untuk terus duduk di sisi Hadi. Jantungnya macam nak tercabut keluar dah ni!
Hadi angkat bahu, tanda tak kisah. Johanna, tanpa pamitan, terus berlalu meninggalkan pangkin yang diduduki Hadi tadi.
Langkah kakinya diatur kepada Nuha yang tersengih-sengih memandangnya. Johanna buat muka, “Jangan dok sengih sangat, boleh?”
Nuha sengih, gitar milik Johanna ditangannya dihulurkan kembali kepada Johanna, “Yours!”
“Jo, mainlah gitar sekali!” Muadz yang duduk di sebelah Zahin bersuara.

Saturday, 27 September 2014

[Mini Novel] FLY (BAB 8)

Johanna membuka hoodie yang menutup wajahnya apabila dia terasa bas berhenti. Dia kerutkan dahi melihat kawasan hutan di sekelilingnya. Bunyi cengkerik, deru air sungai buat dia mengeluh. Dah sampai...
Dikerling Hadi yang masih belum sedarkan diri di sebelahnya. Tiba-tiba bibirnya mengukir senyum dan cepat pula senyumannya mati. Ehhhh! Apahal kau nak senyum-senyum pandang
Hadi ni? Johanna menggelengkan kepalanya berkali-kali. Gila, Jo! Gila!
“Kau kenapa?” 
Gelengan kepala Johanna terhenti. Dia pandang Hadi yang sudah duduk tegak walaupun matanya masih kelihatan kuyu. 
“Kau...” bibir Johanna terhenti sendiri dari berkata-kata. Dia dah kena sumpahan apa ni?
“Kau kenapa, Johanna? Tak pernah tengok hutan ke macam mana?” Sindir Hadi bila lihat Johanna macam tersampuk bisu.
Johanna terus pandang ke luar tingkap. Shit! Benda apa ni? Kenapa aku jadi macam ni? Ish...
“Johanna?” Hadi angkat kening. Kenapa budak ni?
“Pergi turunlah, Head Boy!” Ujar Johanna, keras tapi masih tak memandang Hadi.
Hadi jungkit bahu, “Tak payah kau cakap, memang aku nak turun pun.”
Johanna mengangguk, “Baguslah!”

Saturday, 20 September 2014

[Mini Novel] FLY (BAB 7)

"Kem kecemerlangan SPM tu memang wajib ke kita pergi?" Tanya Johanna pada Elly yang baru selesai mengaji. 
"Wajib katanya. Untuk semua student Form Five. Kalau tak boleh pergi, alasan kena kukuh." 
"Kalau kata aku malas, kira alasan kukuh tak tu?" Johanna sengih jahat. 
"Bengong!" Nuha ketawa lalu menggeleng. 
Johanna sengih. Aku seriuslah! 
"Nida, senyap aje. Kenapa?" Tanya Elly. 
Nida menggeleng, "Korang tahu kan untuk Kem Cemerlang SPM ni kita tak disediakan tempat tidur. Kita kena bina khemah sendiri. Makan aje yang disediakan." 
Johanna yang tadi berbaring terus bangun, "Shit!" 
Tiga pasang mata terus memandang Johanna, "Jo!" 
Johanna tekup mulut, "Sorry! Terlepas." 
Elly mengangguk, "Dah solat?" 
Johanna mengangguk, "Dah. Jemaah dengan Nida tadi." 
Nida turut mengangguk, mengiakan kata-kata Johanna. 

Wednesday, 17 September 2014

[Mini Novel] FLY (BAB 6)

Johanna mengerut-ngerutkan dahinya! Jantungnya masih lagi tidak sekata degupannya. Pensel mekanikal ditangan kirinya dipusing-pusing. Kalkulator saintifik dikeluarkan dari bawah meja. Buku latihan Matematik dibawa keluar. Latihan Kimia yang hanya separuh dijawab, ditutup lalu disimpan di bawah meja.
“Nuha, kenapa dengan Jo?” D.O. mengerling Johanna yang fokus dengan latihan di tangannya.
Nuha ukir sengih, “Dia ada masalah tekanan jiwa sikit!”
“Kenapa?”
“Hang mana boleh tau!”
“Kenapa?”
“Hang jangan dok banyak tanyalah. Aku taboh dengan botol ayaq aku ni, baru hang tau!” Nuha mengerutkan dahinya. Banyak tanya sungguh si D.O.!
D.O. kerut dahi! Dah kenapa dengan Johanna? Matanya kembali memandang Johanna. Tiba-tiba dia teringat sesuatu, “Oh, Jo!”
“Apa?” Tanpa mengangkat muka dari buku latihannya, Johanna menyahut.
“Hadi kata petang ni mentor-mentee cancel. Dia ada mesyuarat dengan BPP.”
Johanna angkat muka. Oh, mentor-mentee hari ni cancel? Eh, Johanna! Apahal kau nak rasa sedih ni? Lepaklah! Petang ni boleh prep dalam kelas dengan Nuha, dengan D.O., dengan Mimi, dengan orang lain lagi! Patutnya kau gembira tapi apahal kau kecewa ni?!

Monday, 15 September 2014

[Mini Novel] FLY (BAB 5)

Johanna senyum sinis lalu dia dekati Hadi dan terus dia membisikkan sesuatu di telinga Hadi yang buat Hadi termalu sendiri, “Kau bukan Tuhan nak menghukum aku, Hadi. Malah, kau tak ada hak pun untuk hukum aku! Orang kata, biar orang pandang kita buruk asalkan kita tak menghukum orang lain sesuka hati kita sebab kita pun tak sempurna mana.”
Hadi terdiam tanpa suara cuma matanya merenung terus ke dalam mata Johanna. Johanna pula mengangkat kening, seolah-olah mencabar Hadi.
"Well! Look who we have here!"
Johanna dan Hadi yang tadi saling merenung berpaling ke suara yang menegur. Wajah Johanna berubah terus. Hadi yang sedar dengan perubahan wajah Johanna hanya buat selamba.
"Jo, tak sangka dapat jumpa kau kat sini. So, how was your new school?" Miley atau nama betulnya Amelia mengukir senyum sinis. Saja nak mencabar Johanna.
"That school is way more awesome. You want to know why?" Johanna tersenyum manis, "Because they don't produce bitch like you!"
Wajah Miley berubah terus. Senyumannya mati, "Oh really?! Tapi still kesian dekat kau kena tukar sekolah lain sebab daddy kau paksa, kan?" 
Johanna mengepal penumbuk, "Tak apa. Asalkan tak nampak muka sundal kau!"

Friday, 12 September 2014

[Mini Novel] FLY (BAB 4)

Johanna duduk di tepi padang dengan memeluk lutut. Nuha dan Nida turut ada di situ sambil mereka mengunyah keropok lekor yang dibeli dari Kafe Teratai. Sesekali Nuha menjerit, memberi sokongan kepada Elly yang sedang menjalani latihan bola baling di tengah padang.
Johanna mengerling Nida dan Nuha yang sibuk mengunyah keropok lekor. Lapar sangat ke budak dua orang ni? Dia menggeleng lalu dia bangun.
“Eh, hang nak pi mana?!” Nuha angkat kening bila dia nampak Johanna berdiri.
“Jalan. Bosanlah duduk saja. Aku nak pusing kawasan sekolah,” ujar Johanna sambil memandang Nuha, “Kenapa? Kau nak ikut?”
Nuha pantas menggeleng, “Tak mau. Aku nak tengok Elly main bola baling.”
Johanna mengangguk lalu dia pandang Nida, “Kau, Nida?”
Nida menggeleng, “Tak mau. Aku nak duduk kat sini aje. Malas nak berjalan.”
Johanna ketawa lalu dia mengangguk, “Aku pergi dululah kalau macam tu,” dan baru dua langkah dia berjalan, Nida menyeru namanya.
“Jo!”
“Yup?”
“Kau jangan fly pulak, tau?”
Johanna ketawa, “Kau perli ke apa ni?”
Nida ketawa, “Kau terasa, ambiklah!”

Monday, 8 September 2014

[Mini Novel] FLY (BAB 3)

Johanna mengipas mukanya yang terasa panas dengan kipas bakar sate. Hari ni baru dia tahu betapa susahnya orang yang jual sate dekat pasar-pasar malam dan kedai-kedai makan. Dengan bahangnya, asapnya, bau arang dan lain-lain lagi.
“Orang suruh kipas sate, bukan kipas muka kau!” Sinis saja suara orang yang berdiri di depan kaunter.
Johanna pandang ke kaunter. Cis! “Sibuk!”
D.O. ukir sengih. Bergaduh lagi budak dua ekor ni, “Hadi, live band performance tu pukul berapa?”
Hadi angkat bahu, “Tak pasti. Malam nanti rasanya, lepas isyak.”
“Jo, malam ni jom sekali pergi tengok live band tu,” D.O. pandang Johanna yang asyik mengipas sate.
Johanna kerut dahi sambil menutup hidungnya, “Aku tak ada tiket.”
“Aku ada beli lebih hari tu tapi jangan lupa ajak Nuha sekali tau,” D.O. sengih lebar.
Johanna mengangguk sambil tangan kanannya mengipas sate dan tangan kirinya mengipas mukanya!
Hadi mengerling Johanna yang nampak sangat kekok mengipas sate. Dia menggeleng lalu dia masuk ke tempat membakar sate. Kipas di tangan Johanna ditarik, “Dah, tepi!”
Johanna kerut dahi, “Kau apahal?”
“Pergi isi kuah kacang dalam plastik. Biar aku je bakar sate ni," ujar Hadi tanpa mempedulikan Johanna.

Saturday, 6 September 2014

[Mini Novel] FLY (BAB 2)

Empat minggu berlalu, Johanna dah boleh membiasakan dirinya dengan rakan sebiliknya dan sekolahnya. Tapi dia masih mempunyai masalah dengan rakan sekelasnya. Ada yang okey dengan dia, ada yang alergi dengan dia padahal dia tak pernah kacau pun budak-budak tu.
“Jo, kau tolong aku boleh?” D.O. yang duduk di depan Jo berpaling ke belakang.
“Tolong apa? Kalau duit, aku tak ada!” Johanna ukir sengih jahat.
D.O. buat muka, “Bukanlah!”
“Dah tu?” Tanpa mengangkat wajah dari buku Julia, Johanna bertanya.
“Ajar aku add math. Aku rasa nerve kat otak aku semua dah berselirat tengok soalan tutorial yang Kak Nor tu bagi!” D.O. buat muka sedih.
Nuha di sebelah Johanna terus ketawa, “Selamba badak ja hang panggil Madam Normadiah tu Kak Nor. Hang ingat dia kak hang ka apa?”
D.O. sengih, “Ala, kira sweet apa aku panggil dia Kak Nor. Kalau aku panggil baby nanti, korang pengsan.”
Johanna dan Nuha buat muka konon jijik.
Pap! Kepala D.O. dipukul dari belakang, “Kau tak ada orang lain nak mengayat?”
D.O. mendongak memandang si pemukul. Cis! Kacau daun! “Sibuklah kau, Nik.”
“Hai, Nuha!”

[MINI NOVEL] FLY (BAB 1)

“This is your room. Awak boleh ambil katil yang belah kiri tu, situ kosong. Budak-budak lain pergi prep petang. Nanti dia orang balik, bolehlah awak berkenal-kenalan,” Cikgu Mashitah ukir senyum manis kepada si gadis yang membelakangi dia, “Saya warden untuk blok ni, jadi kalau ada apa-apa masalah, boleh beritahu saya.”
“Terima kasih, cikgu!” Ayah kepada si gadis menundukkan sedikit kepalanya, tanda hormat.
“Kalau tak ada apa-apa, saya keluar dulu. Oh! Sebelum saya terlupa, pasal kelas, awak boleh tanya terus pada rakan sebilik awak yang bernama Nuha. Dia sekelas dengan awak.”
Si gadis berpaling lalu mengangguk, tanda faham sebelum kembali berpaling mengadap tingkap.
“Kalau macam tu, saya pergi dulu Encik Suffian, Puan Suhana.”
“Terima kasih cikgu,” serentak Encik Suffian dan Puan Suhana bersuara. Cikgu Mashitah berlalu dari bilik K-013.
 “Wow! I love this school...” Si gadis berpaling kepada ibu bapanya, “Not!”
“Pia boleh kemas barang Pia dulu,” Puan Suhana bersuara, tanpa mempedulikan kata-kata anaknya.
“Mum! Can’t you hear me? I hate this school! Pia tak faham kenapa mummy dengan daddy hantar Pia ke sekolah ni. This school sucks!”
“Johanna Sofea, this is not a time for you to whine around!”
Johanna buat muka, “So what time is it for? Having fun around this school? Sheesh!”
“Kalau Pia tak bertumbuk dekat sekolah lama dulu, daddy takkan hantar Pia ke sini, tahu?”

Friday, 22 August 2014

Roti Gardenia Sambal Bilis

Zeek duduk di bawah pokok besar yang dah jadi port kegemarannya sejak dia pindah dari Selangor ke Kedah. Sketch book dibuka. Tangan kanannya menggagau beg sandangnya, mencari pensil kayu yang selalu dia gunakan. Yeah! Jumpa! Zeek senyum sebelum dia memandang sekeliling. 
Sepasang pasangan separuh abad yang duduk di bangku yang mengadap tasik buat dia mengangguk. Target dah dijumpai. Pensil kayu mula berlari di atas sketch book. Sesekali matanya memandang ke arah pasangan itu. Tua-tua masih nampak mesra.
“Wah, cantiknya awak lukis!"
Tangan Zeek terhenti terus dari melukis. Dia panggung kepala, melihat gerangan yang menegur. 
Si manusia yang berbaju kurung kapas itu ukir senyum serba-salah, “Er...sorry! Saya ganggu awak, ke?"

Friday, 15 August 2014

[CERPEN RAYA SPECIAL] Misi Cah Mengorat Acap

Cah ketap bibir. Jam di pergelangan tangan dia tengok berulang kali. Bahang matahari buat hati yang panas bertambah panas. Dia mengeluh. Telefon bimbit dia capai lalu speed dial nombor satu dia tekan. Selepas seketika, panggilannya bersambut namun tak sempat dia nak memberi salam, orang di sebelah sana sudah berbisik, keras, "I'm in a meeting, Cah! Later!"
Cah kepal penumbuk sebaik saja si kerek tadi sudah memutuskan talian! Grrr! "Cikgu Solehah?"
"Cikgu Hazruqi," Cah spontan mengukir senyum.
"Tunggu suami ke?" 
Cah sengih tak bersalah, "Taklah, tunggu flight mendarat."
Hazruqi geleng kepala, sedar dia telah dikenakan oleh Cah, "Kalau Cikgu Solehah nak tumpang saya balik, boleh aje."
"Eh, tak apa ke? Tak menyusahkan?"
"Tak apa. Jomlah! Lagipun kita duduk setaman," Cikgu Hazruqi ukir senyum. Sejak mereka berkahwin empat bulan lalu, Cah mengikut Acap berpindah ke sebuah rumah teres dua tingkat di daerah yang sama dengan kampung mereka.
Cah mengangguk, "Kalau macam tu, saya tumpang cikgulah ya?"
Hazruqi mengangguk, "Cikgu tunggu sini dulu, saya ambik kereta kat belakang."
Cah mengangguk sambil tersenyum. Nasib baiklah ada Cikgu Hazruqi. Kalau dia tunggu Acap, entah sampai raya kot Acap tak datang ambik!

Thursday, 7 August 2014

[CERPEN RAYA SPECIAL] Buka Hati Untuk Dia

Aku sengih saja bila Juwa menjeling aku apabila nenda membebel kepadanya dari tadi. Bukan tak nak membantu tapi nenda kalau tengah membebel, jangan dikacau, nanti tak pasal-pasal sampai ke waktu berbuka dia membebel.
"Ha, apa yang kamu jeling-jeling? Elok sangatlah menjeling pada suami macam tu?"
Juwa menikus. Aku hela nafas. Kesian pula tengok Juwa dibebel. Tak tahulah kenapa, sejak aku menikah dengan Juwa dulu sampai dia dah dapat cicit sorang, nenda sangat tak ngam dengan Juwa. Tak tahulah di mana silapnya. Kadang-kadang di depan sanak-saudara, relaks saja nenda memarahi Juwa. Juwa selalu kata yang nenda jadi begitu kerana kami ni tidak sekufu. Bak kata Juwa, 'Abang anak raja, Juwa rakyat marhaen. Mana boleh jalan seiring.'
Padahal aku bukanlah berdarah diraja pun. Bonda saja berpangkat tengku, sedangkan ayahku bukan golongan diraja. Aku menggeleng kepala, kesian pada Juwa, "Nenda, jelingan Juwa itulah yang buat Faris jatuh suka."
"Kamu jangan nak membela sangat isteri kamu ni. Apa nenda cakap, semuanya untuk kebaikan kamu juga...." dan nenda terus memulakan tazkirahnya mengenai hukum-hakam rumahtangga kepada kami berdua. Aku nak buka mulut, nak menghentikan bebelan nenda namun isyarat mata Juwa yang menyuruh aku diam, terus aku tak jadi nak bersuara. Penyudahnya, aku dan Juwa dibebel hingga petang menjelma.

Tuesday, 5 August 2014

[CERPEN RAYA SPECIAL] Aina+Akil=Cinta

"Tak boleh!"
Akil raup muka, "Aina, please! Ini kerja abang."
"Aina tahu memang kerja abang tapi Aina tak nak bagi abang pergi! No way!"
"Jangan degil, Aina!" Akil dah berdiri. Penat layan kerenah Aina yang tak pernah mahu faham.
"I can't stand losing my husband! MH17 kena tembak, MH370 hilang entah ke mana! Aina tak nak jadi one of those wives yang hilang suami! Aina tak nak! Tambah ni raya kita yang pertama sama-sama, sebagai suami isteri!"
"Aina, MH17 ditembak, takdir Allah. MH370 hilang, takdir Allah. Itu semua takdir Allah, Aina! Lagipun, bila-bila masa aje abang boleh dijemput Ilahi!" Akil menaikkan suaranya.
"Berhenti jadi pilot, abang. Please!" Rayu Aina sambil memegang lengan Akil. Wajahnya sudah merah tanda mahu menangis. 
"NO! Aina ni kenapa?" Akil rentap lengannya dari pegangan Aina.
"Kenapa abang tak nak faham Aina?" Aina bersuara sambil memandang Akil, sayu.
"Aina tu yang tak nak faham abang!" Akil menuding jari di muka Aina, tanda geram!
Aina tersentak apabila jari telunjuk Akil betul-betul ada di depan hidungnya! Akil dah melampau! Aina menepis jari Akil, "Ikut abanglah! Up to you!"
Tanpa mempedulikan Akil, Aina terus keluar dari bilik. Wahai suami, kenapalah kau tak mahu memahami hati seorang isteri?

Monday, 5 May 2014

[CERPEN] Akil+Aina=Cinta

Aina tongkat dagu menunggu kehadiran si adik-adik kembarnya yang ada kelas tambahan pada petang ini. Sekali sekala, dia menyanyi rendah lagu entah apa-apa yang ada di radio.
Dari kejauhan dia nampak Azim dan Anim berjalan ke arah keretanya. Akhirnya, keluar juga budak-budak ni.
“Kakak! Kenapa tak masuk dalam? Penat Anim nak kena jalan, tahu?” Anim membebel sebaik saja dia duduk di tempat duduk belakang.
Aina mencebik bibir, “Exercise la sikit! Azim tak merungut pun macam Anim!”
“Eleh, kakak tu memang! Suka sebelahkan Azim. Kenapalah Anim tak ada abang? Boleh membela Anim.”
“Bisinglah, Anim! Senyap sekejap, tak boleh ke? Pening kepala aku dengar suara kau,” keras Azim menegur.
“Alah, kau memang! Selalu tak puas hati dengan aku!”
“Sudahlah tu! Bergaduh apa korang ni? Kakak tinggal kat sini, balik jalan kaki dua-dua orang!” Senyap terus budak berdua tu bila ditegur Aina.
Saat kereta sudah pun meluncur laju di atas jalan raya, Anim tiba-tiba mencuit bahu Aina, “Kakak...”
“Hmm...?” Balas Aina.
“Mama tu...” Anim senyap sebelum menyambung, “Tak nak kahwin lain ke? Papa dah lama pergi. Mama tak sunyi ke?”
Aina angkat bahu, “Ada Anim, haruslah mama tak sunyi!”
“Kakak! Orang serius ni,” Anim menepuk bahu Aina lalu dia bersuara kembali, “Anim tengok mama macam sunyi je.”
“Kakak lagi suka mama tak kahwin lain.”
“Kenapa?” Serentak Azim dan Anim bertanya.
“I don’t like to add some more chaos in the house. Karang kalau dapat ayah tiri gatal, merenyam, lagi kesian kat mama, tau? Tak pun ayah tiri kaki dera ke? Tak nak kakak!”
Anim dan Azim sama-sama tepuk dahi, “Kakak! You are such a pesimist person-lah!”
Aina angkat bahu sambil tertawa.


Sunday, 20 April 2014

[CERPEN] Si Jari Cantik

Aku betulkan tudung yang tersarung di kepala. Tudung sarung menjadi pilihan bila ada kelas petang macam ni. Tak ada masa aku nak pakai lawa-lawa. Bukannya ada orang pandang aku pun. Beg sandang aku capai dan terus aku keluar selepas aku matikan suis kipas. Jam di tangan aku kerling. Oh damn! It’s already 2.55. Kelas pukul tiga. Bijak betul time management kau, minah!
Sepanjang jalan nak ke kelas, aku menunduk. Oh, bukan sebab aku pemalu. Dan bukan juga sebab aku ni menjaga pandangan tapi, aku memang macam ni kalau jalan sorang-sorang. Kalau ada member aku yang lain, aku okey je.
“Nerdy!”
Aku berpaling ke belakang. Mulut aku muncungkan, “Nadirah. Bukan Nerdy!”
“Whatev~,” Kyla mengibas selendangnya yang ditiup angin ke belakang, “Aku ingat kau dah pergi kelas.”
“Aku bangun lambat. Sedar-sedar dah 2.30! Dahlah aku tak solat zohor lagi waktu tu! Kalutlah aku! Aku ingat kau dah pergi dulu,” aku berjalan seiring dengan Kyla.
“Aku?” Kyla tuding jari pada diri sendiri, “Aku pergi dulu? Merepek kau, Nerdy!”
Aku ketawa, “Dah tu kenapa lambat?”
Kyla tak menjawab, sebaliknya dia menunjuk ke arah selendang belit-belitnya. Aku menggeleng saja sebelum menunduk. Dah kenal sangat dengan Kyla.
“Oh my Nerdy!” Kyla tiba-tiba menarik tangan aku.
“Kau apahal minah?” Aku pandang Kyla.
“Tengok depan, Nerdy!” Aku pandang depan. Aku terkedu dua saat. Oh my, dia kat depan mata! Dia, si jari cantik!

Wednesday, 9 April 2014

[CERPEN] Misi Cah Mengorat Acap!

Suatu ketika dahulu,
“Kita suka awak," si budak perempuan memuncungkan mulutnya mendengar luahan si budak lelaki.
“Mana boleh nak suka-suka kita. Mama kita kata, kena belajar dulu. Belajar pandai-pandai jadi enjinyer, baru boleh suka kita," si budak lelaki tunduk sedih bila budak perempuan itu bersuara.

Pada masa sekarang,
“Cah, kau tau tak si Zafran tu dah balik sini balik.“
Isya Solehah angkat kening, “Zafran mana ni?"
"Eh, silap! Kau mana panggil dia Zafran, kau panggil dia Acap."
Isya terus kaku, Acap dah balik sini?! Berdebar gila. Dulu waktu sekolah rendah, Acap sangat sukakan dia tapi dia tak layan sebab dia budak-budak lagi. Masuk sekolah menengah, dia yang sukakan Acap tapi Acap dah tak suka dia!
Habis sekolah, Acap masuk masuk matrikulasi dan kemudiannya masuk ke UPM. Dia pula masuk UPSI lepas habis Form 6. Dah berapa tahun tak jumpa Acap, sebab tu bila si Ros cakap Acap balik sini, dia berdebar. 
“Cah, kau ni menung apa? Dengar tak aku cakap apa tadi?"
“Eh, kau cakap apa?"
“Si Acap kau tu bawak balik awek dia sekali."
Isya buntangkan mata, “Awek?!"
Ros ukir senyum, “Kau suka dia lagi, ek?”
Cah ketawa sambil menggeleng, “Merepek kau, Ros. Bila aku suka dia?”
Ros ketawa, “Kau ingat aku tak tahu? Pinangan Alif kau tolak sebab Acap kan?”
Cah mencebirkan bibir, “Malas layan kau, mak cik! Aku nak balik. Nanti mama aku bising.”
“Cikgu Cah takut mama bising ke nak mengintai anak teruna orang yang baru balik tu? Baik-baik sikit Cah oi, dia dah ada awek.”
Cah terus saja berlalu tanpa berpaling pada Ros, si tukang jahit kampung merangkap kawan baik aku sejak zaman sekolah. Betul ke Acap dah ada awek? Alahai hati, tolong jangan sedih…

Thursday, 20 March 2014

[CERPEN] Saya. Awak. Kita.


Pija tunduk memandang jari yang berinai. Inai dia tak semerah pengantin lain yang dia pernah tengok. Yelah, dia pakai pun sebab suka-suka saja tapi tak sangka, inai yang dipakai ini akan jadi inai pengantin. Sesekali dia mengerling si lelaki yang bersila di depan ayah. Nafas dihela. Entah kenapa mesti ini yang terjadi. Nak salahkan takdir? Berdosa besar tu. Ini ketentuan Allah. Siapalah Pija nak melawan, apatah lagi bila maruah keluarga yang menjadi taruhan.
Pija hela nafas sekali lagi. Muhammad Aufa. Nama yang unik. Tuannya? Entahlah, tak tahu nak cakap unik ke tak. Sepatutnya bukan Aufa yang jadi pengantin lelaki tapi disebabkan abang Aizat lari ikut kekasih dia, dia terpaksa jadi galang ganti. Yang buat kes lari-lari ni makin pelik bila kakak Pija, si pengantin perempuan yang asal, lari ikut kekasih hatinya, si pemandu teksi dan dia, Shafiza Iman yang harus jadi galang gantinya.
“Pengantin lelaki dah sedia?” Suara tok kadi buat Pija angkat muka. Dalam hati berdoa, agar si lelaki tiba-tiba berdiri dan cakap tak bersedia.
“InsyaAllah, saya dah sedia,” Pija terus rasa layu bila si lelaki bersuara. Pija tarik nafas lalu dihembus perlahan. Moga Allah beri kekuatan pada diriku, bisik hati Pija.

Aufa rasa tangannya menggeletar. Entah kenapa dia yang harus duduk bersila di depan bapa pengantin perempuan. Entah di mana silapnya, bila pengantin yang sepatutnya bersila di tempatnya, lari dengan jantan lain. Ya, jantan a.k.a lelaki. Alongnya songsang. Astaghfirullahal’azim. Mengucap panjang ibu bila along pagi tadi terus berlari keluar dan naik kereta dengan seorang mat saleh. Dahlah sekali dengan baju pengantin dia lari. Abah? Terus rebah. Pitam kat laman.
Dia waktu tu tercengang. Tak tahu nak buat apa dan last sekali, dia pun menjadi galang ganti demi maruah keluarga. Si pengantin perempuan? Dia tak kenal pun. Dia pernah jumpa si pengantin ni pun sewaktu merisik, meminang, bertunang dan er… hari nilah. Dengar kata, dia pun jadi galang ganti jugak, si pengantin perempuan yang betulnya dah lari ikut pemandu teksi.
“Pengantin lelaki dah sedia?” Tersentak sekejap. Bibir ukir senyum tapi bukan dari hati.
Niat di hati, nak berdiri dan cakap, saya tak sedia! Saya tak nak kahwin! Tapi entah kenapa, dia jatuhkan kepala, mengangguk, “InsyaAllah, saya dah sedia.”
Dan bermulalah kisah mereka berdua. Aufa dan Pija.

Friday, 24 January 2014

Andai Dapat Kugapai Hatimu (PART 7)

Dia pandang aku. Aku jungkit kening. Dia kerling periuk sebelum kembali memandang aku. Aku cebirkan bibir lalu dia menggeleng.
“Kenapa geleng?”
“Dani mana pandai masak.”
“Sebab tak pandai kena belajar.”
“Siapa nak ajarnya?” Aku kerutkan dahi.
“Sayalah!” Dia sarungkan apron ke tubuhnya lalu tersengih memandang aku. Habis comellah tu? Nasib baik memang comel.
Aku buat muka, “Tak kerja hari ni?”
“Cuti,” balas Koji, pendek.
“Saja cuti atau sengaja nak cuti?”
“Neither!” Pap! Kepala aku dia jentik, “Cepat sarung apron tu.”
“Tak nak apron ni. Nak apron tu!” Aku tunjuk apron yang tersarung pada badannya.
“Kenapa tak nak pakai?” Dia pandang aku dengan muka keliru.
“It’s pink! Girly punya pink! Me, pink no likey!”
Dia ketawa kuat lalu dia cubit pipi aku, “Awh, Puan Dani tak suka pink ek? Kenalah suka-sukakan warna pink lepas ni.”

Wednesday, 22 January 2014

CARA PEMBAYARAN UNTUK DIA IMAMKU DAN JADI MILIKKU (UNTUK YANG MAHU MEMBELI DARI PENULIS)

CARA-CARA PEMBAYARAN NOVEL DIA IMAMKU DAN JUGA JADI MILIKKU?

HARGA SEMENANJUNG
- RM 21 LESS RM 4= RM 17
HARGA SABAH SARAWAK
-RM 24 LESS RM 4= RM 20

POSTAGE SEMENANJUNG
- RM 6

POSTAGE SABAH SARAWAK
-RM 6

HARGA BUKU BERSAMA DENGAN POSTAGE (YANG INGINKAN NOVEL DIA IMAMKU SAHAJA)

SEMENANJUNG
RM17+RM6=RM 23

SABAH SARAWAK
RM20+RM6=RM 26

BAGI YANG TELAH MEMBELI NOVEL JADI MILIKKU? POSTAGE ADALAH FREE. BERMAKSUD HANYA PERLU BAYAR HARGA NOVEL SAHAJA. BAGI YANG INGIN MEMBELI KEDUA-DUANYA HARGA ADALAH SEPERTI DIBAWAH.

SEMENANJUNG MALAYSIA
JM-RM 21
DI-RM 17
POSTAGE-RM 6
JUMLAH 21+17+6=44

SABAH SARAWAK
JM-RM 24
DI-RM 20
POSTAGE-RM 6
JUMLAH 24+20+6=50

CARA PEMBAYARAN:
MALAYAN BANKING BERHAD (MAYBANK) - 564717506026
ATAS NAMA ILHAM BESTARI PUBLICATION
**BAGI PEMEGANG ACC BANK SELAIN MAYBANK BOLEH BUAT INTER BANK TRANSFER YANG MANA HANYA RM0.10 SAHAJA CAJ DIKENAKAN**

SILA EMAIL BUKTI PEMBAYARAN DAN BUTIRAN PERIBADI SEPERTI DI BAWAH DENGAN TAJUK BAYARAN NOVEL JM DAN DI (JIKA BELI KEDUA-DUA) ATAU NYATAKAN SALAH SATU JIKA BELI SALAH SATU NOVEL SAHAJA KE: ilham_bestari@yahoo.com

Butiran peribadi yang diperlukan:
1) NAMA PENUH
2) NAMA UNTUK DITULIS DI NOVEL (JIKA TIDAK MAHU TULIS NAMA SILA NYATAKAN JUGA)
3) NO TELEFON UNTUK DI HUBUNGI
4) ALAMAT UNTUK PENGHANTARAN NOVEL

PENGEPOSAN BUKU AKAN DILAKUKAN PADA AWAL BULAN FEBRUARI IAITU SELEPAS CUTI TAHUN BARU CINA.

SEMUA NOVEL JM YANG DIBELI MELALUI ONLINE AKAN DITANDATANGI OLEH PENULIS DAN JUGA ADA HADIAH DARIPADA PENULIS YANG AKAN DISERTAKAN BERSAMA.